Kijktip: Videocolleges van Hans Vermaak

Hans Vermaak, bekend van de boeken ‘Leren veranderen‘ en ‘Plezier beleven aan taaie vraagstukken‘ heeft op zijn website een reeks video college’s onder de noemer ‘Het vormgeven van verandering‘. De reeks bestaat uit acht video’s, die samen ongeveer twee uur duren.

De videolezingen geven inzicht in veranderontwerp: de cruciale verbindende schakel tussen begrijpen en ingrijpen, tussen diagnose en interveniëren. In deze fase wik en weeg je waardoor een veranderplan echt gaat werken: je formuleert je redenatie achter het veranderplan. Klassiek gezien is het een activiteit die je in het begin van een grote opgaaf zo degelijk mogelijk doet. Bij complexe verandering is het een veranderactiviteit die je voortdurend blijft doen: plannen stel je al doende steeds bij en scherp je aan.

Ik vind de college’s erg de moeite waard. In de tweede video worden de verschillende kleuren van de kleurentheorie nog eens uitgelegd (wellicht bekend). De video’s daarna gaan een slag dieper, over het combineren van kleuren, valkuilen bij verandering en losjes koppelen van verschillende aanpakken in een verandering.Video reeks het vormgeven van verandering.

schermafdruk-2016-11-06-18-00-48