Case: Nieuws in de klas met Blendle klaar voor de toekomst

Nieuws in de klas, onderdeel van NDP Nieuwsmedia, biedt scholen de mogelijkheid om actueel nieuws te gebruiken in hun lesprogramma. Een belangrijke dienst die zij hiervoor inzetten is de kosteloze toegang tot nieuwstitels. Net zoals veel organisaties staat Nieuws in de klas voor de uitdaging om de transformatie naar digitale dienstverlening te maken. Afgelopen jaar heb ik hier samen met Willem-Jan Swiebel aan gewerkt. Hieronder lees je hoe we dat hebben gedaan en hoe onze opdrachtgever daarop terugkijkt.

De mogelijkheden onderzoeken

Nieuws in de klas vroeg ons te kijken naar manieren om de digitale toegang voor scholen klantvriendelijker en eenvoudiger te maken. We zijn begonnen met het opstellen van verschillende scenario’s. Voorbeelden hiervan zijn het verbeteren van de uitgifte van wachtwoorden door Nieuws in de klas of het samenwerken met externe portals. De mogelijke scenario’s zijn o.a. met medewerkers van de kranten, portals en docenten besproken, om deze te kunnen beoordelen op wenselijkheid en haalbaarheid. De best passende scenario’s zijn tot slot in 5 klassen in de praktijk getest, en uitgewerkt in een adviesrapport.

De uiteindelijke keuze

Het scenario waarin Nieuws in de klas samenwerkt met Blendle heeft uiteindelijk de voorkeur gekregen. In dit scenario kan de leraar of leerling een coupon aanvragen bij Nieuws in de klas die kan worden ingewisseld bij Blendle. Hiermee heeft een leerling (of docent) vervolgens enkele weken kosteloos toegang tot de kranten. Dit werkt zeer gebruiksvriendelijk voor leerlingen en docenten.

Samen zorgdragen voor een goed eindresultaat

Het is gelukkig niet bij een adviesrapport gebleven. Samen met de technisch partner van Nieuws in klas, Blendle en uiteraard Nieuws in de klas hebben we de dienstverlening aangepast aan de nieuwe wensen. Bijvoorbeeld door mee te denken met de opzet van de website en het testen hiervan. Vanaf het uitwerken van de verschillende scenario’s, tot en met het testen van de nieuwe dienstverlening hebben we samengewerkt met Chris van Hall, van Nieuws in de klas.

Wat zegt de klant?

Chris van Hall: “De inzet van Blendle biedt onze klanten een volwassen en moderne toegang tot nieuwsitems. Na een zorgvuldige afweging van de opties hebben we voor een samenwerking met Blendle gekozen. Arjan en Willem-Jan hebben ons geholpen tijdens het hele traject; van scenario tot realisatie”.

 

Het team

Chris van Hall is manager van Nieuws in de klas, het educatieplatform van NDP Nieuwsmedia.
Willem-Jan Swiebel is een van de oprichters van new nodes. Als informatiekundige helpt hij organisaties met het optimaal gebruiken van data, informatie en uiteindelijk kennis en kunde.
arjangeurtsIk help organisaties met het maken van keuzes en realiseren van verandering rondom de toepassing en organisatie van ict. Soms als adviseur, soms als projectleider.