Watson Innovation Course onderwijs ict-project van het jaar

Dit jaar mocht ik voor de tweede keer jureren voor de Computable Awards in de categorie ‘beste ict-project in het onderwijs’. Naast mijzelf bestond de jury uit Lotte de Bruijn, managing director bij Nederland ICT (juryvoorzitter), Leendert Hinds, projectmanager en business analist bij Tata Steel Europe en docent aan Hogeschool Novi, Kees Kranenburg, offering manager application management bij Atos en Ruud Mulder, pre-sales consultant bij EMC.

Uit de ca. 45 aanmeldingen zijn er 10 projecten geselecteerd die afgelopen april een presentatie mochten geven. Het project dat mij het meeste aansprak is een samenwerking tussen de Vrije Universiteit, de Universiteit van Amsterdam en IBM, waarbij studenten konden werken met Watson.

Watson is een supercomputer ontwikkeld door IBM, die in staat is om in spreektaal gestelde vragen te interpeteren en beantwoorden. Het zelflerende systeem maakt hierbij gebruik van een grote bron van ongestructureerde informatie.  Onderstaande video legt uit hoe het precies werkt.

Zowel IBM-professionals en VU-docenten gaven les aan de studenten. Veertig studenten van informatica- en economiefaculteiten werkten samen in cross-disciplinaire teams om het innovatiepotentieel van dergelijke nieuwe technologieën te verkennen. De cursus bood een unieke kans om te werken met het Watson ‘deep question answering’-systeem om hierdoor meer te leren over de achterliggende technologie. Tijdens de cursus trainden studenten een Watson-systeem met open data over de stad Amsterdam en ontwikkelden een bijbehorend businessconcept.

 

Het project sprak mij erg aan omdat het een mooie samenwerking is tussen het bedrijfsleven en het onderwijs. Studenten zijn in de gelegenheid om te werken met de meest moderne technologie. Het publiek was het met ons als jury eens, want ook bij de publieksstemmen heeft het project veel meer stemmen dan de andere projecten ontvangen. Een terechte winnaar! Bekijk de complete uitslag van de Computable Awards.